- Autor: Hanka Malkova
- Doba přípravy (min.): 150
- STOB recept
- Porce: 4.00
I tradiční svatomartinskou husu si můžete bez obav dopřát při hubnutí! Stačí vybrat libová husí prsa a nepřehánět to s počtem knedlíků, se zelím naopak nešetřete. Pokud budete péct husu celou, dejte pozor na vypečenou šťávu, která bude obsahovat velké množství tuku. Výpek nechte nejprve vychladnout a ztuhlý tuk odeberte.
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Husí prsa bez kůže (syrová) | 600 |
Knedlíky bramborové | 480 |
Zelí bílé kysané ve slaném nálevu | 800 |
Cibule | 400 |
Olej řepkový | 5 |
Sůl | 5 |
Dochucovadla:
kmín
Energetická hodnota celkem: 8426 kJ
Bílkoviny (g): 123,
Tuky (g): 61,
Sacharidy (g): 228,
SAFA (g): 23,
Cukry (g): 35,
Vláknina (g): 38,
Sůl (g): 20
Energetická hodnota na 1 porci: 2107 kJ
Bílkoviny (g): 30.8, Tuky (g): 15.3, Sacharidy (g): 57, SAFA (g): 5.8, Cukry (g): 8.8, Vláknina (g): 9.5, Sůl (g): 5
Postup přípravy
Husí prsa nasolíme a okmínujeme. Cibuli (polovinu z celkového množství) očistíme a nakrájíme na půlkolečka, vložíme do pekáčku a přidáme i připravené maso (můžeme přidat i pokrájené jablko). Podlijeme trochou vody, přiklopíme a pečeme pomalu na 130 °C (čas pečení záleží na velikosti masa, ale počítejte aspoň se dvěma hodinami). Díky pomalému pečení bude i libové maso krásně šťavnaté. Na závěr na chvíli odklopíme a dopečeme při 200 °C, dokud maso nezíská tmavší barvu. V mezičase si připravíme zelí a knedlíky. Knedlíky lze připravit dle klasické receptury a jen si pohlídejte velikost porce. Na zelí si osmahneme na troše oleje zbylou cibuli nakrájenou nadrobno, po chvíli přidáme i propláchnuté zelí a dusíme doměkka. Dle potřeby lehce dosladíme (můžeme použít klasický cukr nebo čekankový sirup). Upečená husí prsa necháme chvilku odpočinout a poté nakrájíme na plátky. Podáváme s vypečenou šťávou a cibulkou, šťávu není třeba nijak zahušťovat. Přidáme střídmou porci knedlíků a pořádnou porci zelí :-)
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.